Getronagan Lisesinden Yetiþenler Derneði

 
Basında G.L.Y.D
JAMANAG
MARMARA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leblebici Horhor Ağa geliyor

Geçen yıllarda "Anuş" ve "Davit Beg" operalarını İstanbul izleyicisiyle buluşturan Getronagan Korosu, Dikran Çuhacıyan'ın "Leblebici Horhor Ağa" opera komiğinden tanınmış parçaları 20 ve 22 Nisan tarihlerinde AKM'de sunmaya hazırlanıyor. Solist olarak İstanbul Devlet Operası'ndan soprano Alis Manukyan, tenor Arek Dolduryan, bariton Kevork Tavityan ve bariton Dikran Karagözyan'm görev aldığı, şef Ovsanna Kalender'in yönetimindeki koroya Levon Eroyan eşlik edecek.
Provalarını her gün Getronagan Derneği'nde sürdüren koronun arayıp ve bulma aşamalarını Ovsanna Kalender söyle anlatıyor: "Dikran Çuhacıyan'ın "Arsak II" operasını çalışmak istedik ancak plağı dinleyince bu eserle bir koro konseri sunmaya imkan olmadığını gördük. Ermenistan Devlet Korosu'nun İstanbul'daki konserinde "Leblebici"den parçalar duydum, hoşuma gitti. şef Ohannes Çekiçyan'dan notaları istedim. O da bana 'Niye Ermeniceleri istiyorsun? Eserin orijinali Türkçe. İstanbul'da bulursun' dedi. Jirair Arslanyants hoca bu konuda çok titiz olduğu ve orijinalleri kimseye teslim etmek istemediğinden notaları elde etmemin mümkün olmadığını düşündüm. Ermeniceleri getirttim ve parçalan alıp birlikte çalışmak üzere hocama gittim. Hocam bana çok kızdı. 'Bunun orijinali Türkçe'dir, Türkçe okuyacaksın. Ermenice'sini nereden çıkardın?' dedi. Bir eseri yazıldığı dilde okumak çok kolay, eğer tercüme edilirse mutlaka bir şey aksıyor. Notaları kendisinden istemeye cesaretim olmadığını söyleyince, 'Sen istedin de ben
vermedim mi?' dedi. Neticede parçaların hepsini hocamdan alp hazırladım ve çalışmaya başladık."
Koro şimdi bu özverili çalışma döneminin ürününü almaya hazırlanıyor. "Notaları verdiği için Jirayr Hocam'a, ayrıca başta Alis Manukyan olmak üzere tüm solistlerime ve koro arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" diyen Kalender, koronun hedef ve beklentilerine ilişkin şu gerçeklerin altını çiziyor: "Biz çıktığımızda izleyici bilmeli ki daha iyisini yapamazdık. Elbette daha mükemmeli vardır. Ama bizim şartlarımızla en iyisi gerçekleşmiştir. Arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu nota tanımaz, kulakla çalışırlar. Ben okurum, onlar ezberler, sonra verdiğimi geri alırım. Dolayısıyla bu insanların yaptıkları özveri hiçbir şeyle kıyaslanmaz. Bu işleri bir alkış için. bir de değerlerimizi tanıtıp bir parça olsun kültüre katkı sağlamak için yapıyoruz."
Leblebici Horhor Ağa ile bütünleşmiş olan Koro. önümüzdeki yıl kutlayacağı 30. kuruluş yıldönümü için de bir potpuri ve bir de kaset hazırlamayı düşünüyor.
Getronagan Korosu 20 ve 22 Nisan tarihlerinde AKM'de Çuhacıyan'ın sevilen eserini sunacak Dünden bugüne Getronagan Korosu
şef Ovsanna Kalender hummalı çalışmalara ilişkin olarak "Biz çaktığımızda izleyici bilmeli ki daha iyisini yapamazdık. Elbette daha mükemmeli vardır. Ama bizim şartlarımızla en iyisi gerçekleşmiştir" diyor.
Ovsanna Kalender, koronun geçmişini şöyle anlatıyor: "Koromuz rahmetli Garo Arman tarafından kuruldu. Kendisiyle birlikte 15 yıl boyunca her yıl konser verdik. şefimizin vefatının ardından koroyu yaşatmamız gerektiğine inandık. Prof. Jirair Arslanyants önderliğinde yarım kalmış müzik eğitimime yeniden başladım. Bu arada Parseh Atmacıyan da bizimle çalışmaya başladı. Sonuçta 53 kişi İnci Sinemasında 1988'de ilk konserimizi verdik. CRR'deki ikinci konserimizin ardından repertuarımızda bir daralma hissettim ve Anuş'tan başlayarak operalarımızı tanıtabileceğimiz! düşündüm. "Anuş" çok sevildi. İki yıl sonra Dikranyan'ın "Dav it Beg" operasını sunduk. Bir açık öyküsünü konu alan "Anuş"un aksine "Davit Beg" savaş, vatanseverlik gibi temalar işliyordu. Koro, bu eserin altından da başarıyla kalkmasını bildi.

16 NİSAN 1999 (158)

 
Copyright SEAX © Design